semua Kategori

Berita

Rumah> Berita

Fungsi L-Carnosine

Masa: 2024-02-18 Hits: 8

L-Carnosine, nama saintifik β- Alamyl-L-histidine ialah sejenis asid amino β- Dipeptida yang terdiri daripada dua asid amino, alanin dan L-histidine.


Carnosine (peptida) adalah antioksidan yang ditemui oleh ahli kimia Rusia Gulevich bersama dengan karnitin. Kajian di UK, Korea Selatan, Rusia, dan negara lain telah menunjukkan bahawa Carnosine mempunyai kapasiti antioksidan yang kuat dan bermanfaat kepada tubuh manusia.


Carnosine (peptida) boleh melindungi sel endothelial vaskular serebrum. Menurut laporan, setakat ini, tiada peptida atau protein ditemui yang lebih baik daripada Carnosine, yang bukan sahaja mempunyai kesan antioksidan, anti radikal bebas, dan anti-penuaan.


Aplikasi perubatan:


Rusia, Amerika Syarikat, United Kingdom, dan lain-lain telah menerbitkan artikel mengenai penggunaan myosin untuk merawat katarak manusia. Pada masa ini, diketahui bahawa di Jerman dan Rusia, Carnosine telah digunakan sebagai bahan tambahan makanan dan agen pengukuhan; Terdapat ejen penjagaan kulit yang mengandungi Carnosine di Perancis dan Australia, dan terdapat banyak laporan tentang Carnosine yang digunakan dalam model haiwan eksperimen untuk merawat otak, buah pinggang, iskemia jantung dan diabetes. Satu berita dari Jepun telah menunjukkan menggunakan teknologi Western blotting bahawa memberi makan model haiwan arnab dengan gejala ulser gastrik dengan zink yang mengandungi miopeptida boleh mendorong ekspresi gen dalam sel dan protein mukosa gastrik, yang merupakan faktor perlindungan yang boleh melindungi sel daripada pelbagai rangsangan buruk. Ini menunjukkan bahawa myosin boleh digunakan sebagai ubat untuk merawat ulser gastrik.

Carnosine (peptida) telah terbukti dapat menghapuskan spesies oksigen reaktif (ROS) yang terbentuk oleh pengoksidaan berlebihan asid lemak dalam membran sel semasa tekanan oksidatif α-β Aldehid tak tepu. Otot dan tisu otak mengandungi kepekatan Carnosine yang tinggi.Prev: Tiada

Seterusnya: L-Citrulline ialah asid amino yang mempunyai banyak manfaat kesihatan dan prestasi sukan

Kategori panas

ONLINE